11 Октомври

ДРЖАВНА НАГРАДА „11 ОКТОМВРИ“   

Согласно со член 4 од Законот за државните награди и Законот за  изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06 и 54/07), со наградата „11 Октомври“ се оддава највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и во другите дејности од јавен интерес.

Во една година можат да се доделат најмногу пет награди.

Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата.

Конкурсот  трае од 1 до 31 мај.

Државната награда се врачува во Собранието на РМ на 11 октомври – Ден на востанието на македонскиот народ.

Државната награда „11 Октомври“ за првпат е доделена во 1959 година.

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2018 година

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2018 година     

                                           

Одлука за разрешување и именување на претседател и членови на Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“ (Собрание на РМ, 8 февруари 2016)

Одлука за разрешување и именување на претседател и членови на Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“, донесена од Собранието на Република Македонија на 8 февруари 2016 година 

Повеќе...

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА 11 ОКТОМВРИ ВО 2017

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА 11 ОКТОМВРИ ВО 2017 Г.

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2016 година

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2016 година

Конкурс за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2016 година

Одборот за доделување на државната награда “11 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда ,,11 Октомври“ во 2015 година

Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“, согласно Законот за државните награди, Законот за изменување и дополнување на законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр.52/06,54/07 и 74/12) и Правилникот за работа на Одборот, на својата последна седница донесе 

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2015 година

Одборот за доделување на државната награда “11 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври“ во 2014 година

Врз основа на членовите 1,4,12,16,17 и 18 од Законот за државните награди и Законот за изменување и дополнување на законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр.52/06, 54/07 и 74/12), Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври” на седницата одржана на 17.09.2014 година донесе

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2014 година

Конкурс за доделување на државната награда 11 Октомвриво 2014 година ...

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда ,,11 Октомври“ во 2013 година

Одлука за доделување на државната награда ,,11 Октомври“ во 2013 година

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia