11 Октомври

ДРЖАВНА НАГРАДА „11 ОКТОМВРИ“   

Согласно со член 4 од Законот за државните награди и Законот за  изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06 и 54/07), со наградата „11 Октомври“ се оддава највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и во другите дејности од јавен интерес.

Во една година можат да се доделат најмногу пет награди.

Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата.

Конкурсот  трае од 1 до 31 мај.

Државната награда се врачува во Собранието на РМ на 11 октомври – Ден на востанието на македонскиот народ.

Државната награда „11 Октомври“ за првпат е доделена во 1959 година.

Конкурс за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2013 година

Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда ,,11 Октомври“ во 2012 година

Одлука за доделување на државмната награда „11 Октомври“ во 2012 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2012 г.

Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2011 година

Одлука за доделување на државмната награда „11 Октомври“ во 2011 година

Повеќе...

Kонкурс за доделување на државната награда „11 Октомври” во 2011 година

Одборот за доделување на државната награда “11 Октомври” распишува:

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia