23 Октомври

ДРЖАВНА НАГРАДА „23 ОКТОМВРИ“   

Согласно со член 4-а од Законот за државните награди и Законот за  изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06 и 54/07), со наградата „23 Октомври“ се оддава највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоцијата на државните приоритети, вредности и културно-историското наследство на Република Македонија.

Во една година можат да се доделат најмногу пет награди.

Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата.

Конкурсот трае од 1 до 30 април.

Државната награда се врачува во Собранието на РМ на 23 oктомври – Ден на македонската револуционерна борба.

Државната награда „23 Октомври“ за првпат е доделена во 2007 година.

Одлука за доделување на државната награда „ 23 Октомври“ во 2016 година

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври“ во 2016 година ...

Конкурс за доделување на државната награда 23 Октомври во 2016 година

Одборот за доделување на државната награда “23 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2015 година

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври”, во согласност со Законот за државните награди и законите за изменување и дополнување на Законот за државните награди (Службен весник на РМ” бр.52/06, 54/07 и 74/12) и Правилникот за работа на Одборот, на својата последна седница донесе

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „23 Октомври“ во 2015 година

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2014 година

Врз основа на членовите 1,2,9,11,12,16,18 и 4-а од Законот за државните награди и законите за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр.52/06, 54/07 и 74/12), Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” на седницата одржана на 1.10.2014 година донесе

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „23 Октомври“ во 2014 година

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2013 година

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2013 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „23 Октомври“ во 2013 година

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2012 година

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2012 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „23 Октомври“ во 2012 година

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” распишува

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia