Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2012 година

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2012 година

Врз основа на членовите 1, 2, 9, 11, 12, 16, 18 и 4-а од Законот за државните награди и законите за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ” бр.52/06, 54/07 и 74/12), Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” на седницата одржана на 5.10.2012 година донесе

О Д Л У К А

за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2012 година за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоција на државните приоритети, вредности и културно - историското наследство на Република Македонија

1. За остварување во областа на културата и уметноста, наградата им се доделува на:

-проф. Владимир Георгиевски, ликовен уметник од Скопје

-Халил Зендели, писател од Скопје.

2. Оваа одлука стапува во сила од  денот на донесувањето, а ќе биде објавена во „Службен весник на РМ “.

Претседател на Одборот за

државната награда„23 Октомври”

академик Владо Камбовски

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia