23 Октомври

ДРЖАВНА НАГРАДА „23 ОКТОМВРИ“   

Согласно со член 4-а од Законот за државните награди и Законот за  изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06 и 54/07), со наградата „23 Октомври“ се оддава највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоцијата на државните приоритети, вредности и културно-историското наследство на Република Македонија.

Во една година можат да се доделат најмногу пет награди.

Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата.

Конкурсот трае од 1 до 30 април.

Државната награда се врачува во Собранието на РМ на 23 oктомври – Ден на македонската револуционерна борба.

Државната награда „23 Октомври“ за првпат е доделена во 2007 година.

Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2011 година

23_oktomvri2011_1_320Одлука за доделување на државната награда „23 Октомври” во 2011 година

Повеќе...

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” распишува Конкурс за доделување на државната награда „23 Октомври“ во 2011 година

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври” распишува

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia