ПОВИК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ПРЕДЛОГ-ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА MEЃУНАРОДНИОТ ФОНД НА УНЕСКО ЗА КУЛТУРНАТА РАЗНОЛИКОСТ ЗА 2015 ГОДИНА

Предлог - проектите треба да бидат во согласност со одредбите на Конвенцијата на УНЕСКО за заштита и унапредување на разноликоста во културните изразувања ...

Министерството за култура – Националната комисија за УНЕСКО на Република Македонија информира дека до 15 април 2015 година заинтересираните национални и јавни институции и здруженија на граѓани можат да поднесат предлог-проекти за реализација на активности од областа на културата во рамки на Meѓународниот фонд на УНЕСКО за  културна разноликост за 2015 година, директно на новата интернет-платформа за УНЕСКО.

Предлог - проектите треба да бидат во согласност со одредбите на Конвенцијата на УНЕСКО за заштита и унапредување на разноликоста во културните изразувања.

Јасни и прецизни информации можете да најдете на интернет страната на Meѓународниот фонд на УНЕСКО за  културна разноликост:

                https://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply

Формуларот за предлог проектот може да се најде на следниот линк:

                https://en.unesco.org/creativity/applicationform/register

Со цел процесирање на барањето, апликантите треба да ги следат следниве постапки:

- Креирање на профил

- Логирање на интернет платформата

- Креирање и проследување на апликацијата

Напомнуваме дека сите апликации треба да бидат испратени преку официјалната интернет платформа, останатите форми на доставување на проектите нема да бидат прифатени.

Одбележуваме дека секоја држава – членка може да поднесе до УНЕСКО 4 предлог проекти (два чиј носител е национална/јавна институција и два чиј носител е здружение на граѓани) и во таа насока Министерството за култура – Националната комисија за УНЕСКО на Република Македонија ќе изврши он лајн пред-селекција на пријавените апликации, а конечниот избор ќе го направи Меѓународниот комитет на оваа конвенција при УНЕСКО во декември 2015 година.

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia