РЕЗУЛТАТИ ОД ГОДИШНИОТ КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО КУЛТУРАТА ОД ОБЛАСТА НА КРЕАТИВНИТЕ ИНДУСТРИИ ЗА 2015 ГОДИНА

СЕКТОР ЗА ЕВРОПСКИ ИНТЕГРАЦИИ, КУЛТУРНИ ПОЛИТИКИ И КРЕАТИВНИ ИНДУСТРИИ

I Визуелни уметности (графички дизајн, мултимедијален дизајн)

Здружение за современа уметност и кураторски практитки „Проектен простор Прес ту егзит“ - Скопје

Everything Matters Prototypes / Се што е важно Прототипи

ИАА ДД ДОО, Експорт-Импорт - Скопје

НАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА - МАГИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА НИЗ ФОТОГРАФИИ

Лидија Пајевиќ - Скопје

Душата на скриениот град

II Индустриски дизајн, дизајн на производ и моден дизајн

Здружение библиотека АЛ-БИ, с.Бабино, Општина Демир Хисар

Дизајнирање и изработка на етно-сувенири во промотивна функција

Локомотива - Центар за нови иницијативи во уметноста и културата - Скопје

ТРАНСФОРМА

Креативно Студио Преплет - Скопје

„Кирилица применета на македонски дизајнерски производи“

Карла - Скопје

Алуринг

Ателје Ирина Ирина Славчо Тошева - Скопје

Претприемништво во модата: Развој и учење во реалност

Александра Стојмановска - Скопје

ВЕЧНОСТ

Александар Јосифовски - Скопје

Macedoniagifts, Македонски подароци

Драган Гавровски - Тетово

Дизајн на клацкалка/лежалка - Relax and keep rockin

Стојоски Кирче - Охрид

Дизајнерска игра со традицијата

Тамара Георгиевска - Скопје

"We and Nature" - зголемување на асортиман на производи

Натали Ристовска - Скопје

Stripe - мултифункционална и модуларна коцка

Мима Пејоска - Скопје

ДИЗАЈН ПРЕДИЗВИК

Горан Велевски - Скопје

Македонски традиционален накит

Катерина Теодорова - Скопје

Креативна Реанимација

Марија Нововиќ-Јовановска - Скопје

Носиврат - рачна изработка на еко т(в)орби

Владимир Благојевиќ - Скопје

Владодлак Имагинариум (Vladodlak Imaginarium)

Мирјана Илијоска - Прилеп

Дизајн и изработка на тематско инфрацрвено грејно тело за надворешна употреба

Никола Војнов - Скопје

Компјутерска керамика

Марија Ветероска Трпкоски-Скопје

Cycle recycle by Brum brum

Митко Занов-Валандово

"The Naked Dawn" (Голата мугра)

Глигор Кузмановски-Скопје

Фабрика, човек, измеѓу

III Развој на нови медиуми (поттикнување /поддршка на креирање на I фаза за развој на проектот)

Друштво за филмска продукција промоција и услуги МОТИОН ПРО - Скопје

Портал Берта Беше Овде / Berta Was Here

IV Дизајн и интервенција во јавен простор

ГРАДСКА КРЕАТИВНА МРЕЖА - Скопје

НАУТИЛУС КОНСТРУКТ: Градење на отворена сцена покрај МКЦ во Скопје

V Едукативни настани (обуки и работилници), манифестации/фестивали и конференции/форуми во функција на понатамошен развој и стекнување нови знаења и искуства од областа на креативните индустрии

Мултикултура - Тетово

„Конфекција и дизајн - предизвик за младата генерација“

Здружение „Женски Форум“ - Тетово

Центар за традиционални занаети „Стара скопска чаршија“ - Ревитализација на ткајачките вештини

Здружение „Разбој“ - Велес

Обука и едукација за етно уредување и дизајн во јавен простор

Здружение на граѓани МАТА - Скопје

Организирање на Новогодишен базар на ракотворби и креативни занаети во Старата скопска чаршија

Фондација „Никола Кљусев“ - Скопје

Со дарба до бизнис

Младинска организација - Здружение за општествена акција, едукација и превентива (ЕАСП), Подружница Прилеп

МОЖАМ И ЈАС...САМО ПОДАЈ РАКА...ПРАВИ КАКО МЕНЕ

Здружение за специјална едукација и рехабилитација на лица со посебни потреби „ЕДУКАТИВЕН ЦЕНТАР-СВЕТЛИНА“- Прилеп

„РАЗЛИЧНОСТИТЕ КРЕИРААТ“

Занаетчиска комора „Скопје“ - Скопје

Обука за современи технологии во дизајнот и производството на накит

ОТВОРЕНА СОБА - Скопје

ДИЗАЈН ПРАКСА

Доминиум културно јадро (ЗГ Доминиум) - Скопје

КРЕАТИВНОСТ МЕЃУ РЕДОВИ

Здружение Европски Центар СН7 - с.Доброште Тетово

УНАПРЕДУВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА НА КРЕАТИВНОТО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Јавна Соба - Скопје

Млади балкански дизајнери

ПЛАКАРТ Здружение од областа на графичкиот дизајн - Скопје

Скопје Креативен Хаб (панел дискусии, конференција и работилници за придобивки од создавање на креативни хабови и простор за креативност)

Дијана Томиќ Радевска - Скопје

Ревитализација на старите принципи на изработка на килими во функција на воспоставување на повисоки естетски критериуми во современиот дизајн на килими Центар за традиционални занаети „Стара скопска чаршија“

Розита Закева - Скопје

Изработка на кукли во народни носии - МАКЕДОНСКАТА ТРАДИЦИЈА ПРЕТОЧЕНА ВО ХУМАНОСТ И ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Александар Дудески - Прилеп

Обука: РАЗВОЈ НА КЕРАМИЧКИ ПРОИЗВОД - ДИЗАЈН И ИЗРАБОТКА

М-р Андреа Алексовски - Скопје

КРЕАТИВНА РАБОТИЛНИЦА „Обработка на македонските драги камења: - Основни стилови на обработка“

Соња Пљакова - Велес

„Везилка“

Милорад Стефаноски - Скопје

Design on Film 2015 / Дизајн на Филм 2015

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia