Новости

Песните од „Бум фест“ ќе го стимулираат квалитетот на албанските песни, порача министерот Адеми

Синоќа во Македонската опера и балет се одржа првото издание на музичкиот фестивал на забавни песни на албански јазик, „Бум фест“ на кој настапија многу еминентни имиња од Македонија, Косово и од Албанија, како и голем број дебитанти...

MOB_4

Повеќе...

Këngët e “Bum Fest” do të stimulojnë cilësinë e këngëve shqipe, porositi ministri Ademi

Mbrëmë në Operën dhe Baletin e Maqedonisë është mbajtur edicioni i parë i festivalit muzikor të këngëve zbavitëse shqipe  “Bum Fest”, ku morën pjesë emra të shquar nga Maqedonia, Kosova dhe Shqipëria, si dhe një numër i madh e debutuesve...

MOB_4

Повеќе...

Адеми: Етнолошката изложба за етничките заедници во Македонија гради почит кон сите народи


Во Музејот на Македонија синоќа беше отворена изложбата  „Етнолошкото наследство на  етничките  заедници  во Македонија”, што е прва изложба во Музејот која интегрално го претставува културното наследство на етничките заедници ...

Muzej_na_Makedonija_3

Повеќе...

Ademi: Ekspozita etnologjike për bashkësitë etnike në Maqedoni e ndërton respektin ndaj të gjithë popujve

Në Muzeun e Maqedonisë mbrëmë u hap ekspozita “Trashëgimia etnologjike e bashkësive etnike në Maqedoni” që është ekspozita e parë e Muzeut që në mënyrë integrale e përfaqëson trashëgiminë kulturore të bashkësive etnike ...

Muzej_na_Makedonija_3

Повеќе...

Резултати од Конкурсот за учество во финансирање на проекти од национален интерес во културата , манифестација „Млади Европејци 2018“

Со цел промоција на европските културни вредности, односно преку млади таленти тие да се дисперзираат во локалните средини, за да се збогати, омасови, интензивира, динамизира и раздвижи културната понуда, Министерството за култура од 10 до 20 декември 2018 година ќе ја организира манифестацијата „Млади Европејци“. По тој повод, Министерството за култура на 5 ноември распиша Конкурс за учество во финансирање проект од национален интерес во културата, манифестација „Млади Европејци“ во 2018. Рокот за пријавување беше до 4 декември...

Logo_novo_1

Повеќе...

Rezultatet nga Konkursi për pjesëmarrje në financimin e projektit me interes nacional në kulturë, Manifestimi “Evropianët e Rinj”

Me qëllim të promovimit të vlerave kulturore evropiane, respektivisht përmes talenteve të reje, ato disperzohen në mjediset lokale me qëllim të pasurimit, intensifikimit, dinamizimit dhe përhapjes së ofertës kulturore, Ministria e Kulturës prej 10 dhjetor deri më 20 dhjetor të vitit 2018 do të organizojë Manifestimin “Evropianët e Rinj” ...

Logo_novo_1

Повеќе...

Министерот за култура Адеми присуствуваше на изложба на артефакти и на концерт во Истанбул

Во рамките на посетата на Република Турција, министерот Асаф Адеми синоќа присуствуваше на отворањето на изложбата на артефакти од Музејот на Град Скопје, која е организирана во соработка со Културно-информативниот центар на Република Македонија во Истанбул ...

Minister_Turcija_3

Повеќе...

Ministri i Kulturës, Ademi mori pjesë në ekspozitën e artefakteve dhe në koncert në Stamboll

Ministri Asaf Ademi, në kuadër të vizitës në Republikën e Turqisë, mori pjesë në hapjen e ekspozitës së artefakteve nga Muzeu i Qytetit të Shkupit, që organizohet në bashkëpunim me Qendrën Kulturore – Informative të Republikës së Maqedonisë në Stamboll ...

Minister_Turcija_3

Повеќе...

Билатерални средби на министерот за култура Асаф Адеми во Истанбул: Потврдена одличната културна соработка со Турција, Црна Гора и со Словенија

Mинистерот за култура Асаф Адеми денеска во рамките на Третата светска конференција за туризам и култура која се одржува во Истанбул, Турција, оствари билатерални работни средби со свои колеги од регионот, меѓу кои и со турскиот министер за култура и туризам Мехмет Нури Ерсој, со министерот за култура на Црна Гора, Александар Богдановиќ, како и со државниот секретар во словенечкото Министерство за култура, Јанс Шкоберне...

Foto_turcija

Повеќе...

Takime bilaterale të Ministrit të Kulturës Asaf Ademi në Stamboll: Konfirmohet bashkëpunimi i shkëlqyer kulturor me Turqinë, Malin e Zi dhe Slloveninë

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, sot, në kuadër të Konferencës së Tretë për Turizëm dhe Kulturën, që mbahet në Stamboll, Turqi, realizoi takime bilaterale me kolegët e tij nga rajoni, mes të cilëve edhe me ministrin e Kulturës dhe Turizmit të Turqisë, Mehmet Nuri Ersoj, me ministrin e Kulturës së Malit të Zi, Aleksandar Bogdanoviq, si dhe me sekretarin shtetëror të Ministrisë së Kulturës të Sllovenisë, Jans Shkoberne ...

Foto_turcija

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia