Новости

Нула толеранција за злоупотреби во Министерството за култура

Почитувани културни работници, уметници, издавачки куќи, продукции, организации и други институции, кои сте се пријавиле на објавените годишни конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2019 година!

Logo_novo_1

Повеќе...

Zero tolerancë për keqpërdorimet në Ministrinë e Kulturës

Të nderuar punonjës të kulturës, artistë, shtëpi botuese, produksione, organizata dhe institucione të tjera që keni aplikuar në konkurset e shpallura vjetore për financimin e projekteve me interes nacional për kulturën për vitin 2019!

Logo_novo_1

Повеќе...

Истакнатиот албански виолинист Шкелзен Доли во посета на министерот Адеми

Министерот за култура, Асаф Адеми вчера во својот кабинет се сретна со албанскиот виолинист со светска слава Шкелзен Доли, член на Виенската филхармонија. Истакнатиот уметник кој од Ѓаковица (Косово), преку Нови Сад и Виена, достигнува меѓународна репутација, во четврток (22 ноември) ќе биде дел од централниот настан на прославата на Денот на албанската азбука и 110 годишнината од Битолскиот конгрес...

IMG_0306Slika

Повеќе...

Violinisti i njohur shqiptar, Shkëlzen Doli vizitoi ministrin Ademi

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi mbrëmë në kabinetin e tij u takua me violinistin me famë botërore Shkëlzen Doli, anëtar i Filarmonisë së Vjenës. Artisti i shquar i cili është nga Gjakova (Kosovë), ku nëpërmjet Novi Sadit dhe Vjenës arriti famë botërore, të enjten (22 Nëntor) do të jetë pjesë e ngjarjes qendrore në manifestimin e “Ditës së Alfabetit të Gjuhës Shqipe” dhe “110 vjetorit të Kongresit të Manastirit”...

IMG_0306Slika

Повеќе...

Министерот Адеми одржа брифинг со новинарите

Министерот за култура, Асаф Адеми денеска одржа брифинг со новинарите на кој информираше за активниот конкурс што е во тек, и е распишан прв пат оваа година, „Млади Европејци“, како и за останатите конкурси: за доделување месечни надоместоци на самостојните уметници, за поддршка на стручно усовршување на млади таленти и дефицитарни кадри, за конкурсот за Венециското биенале на уметноста, како и за Новиот културен бран ...

Brifing_so_novinari_640_-6

Повеќе...

Ministri Ademi ka zhvilluar brifing me gazetarët

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, sot ka zhvilluar brifing me gazetarët, ku ka informuar për konkursin aktual që është në rrjedhë e sipër e që është shpallur për herë të parë këtë vit “Evropianët e Rinj”, si dhe për konkurset tjera, si: për ndarjen e kompensimeve mujore për artistët e pavarur, për përkrahjen e përsosjes profesionale të talenteve të reja dhe kuadrove deficitarë, për konkursin e Bienales së Venedikut të artit, si dhe për “Valën e Re Kulturore” ...

Brifing_so_novinari_640_-6

Повеќе...

Министерот за култура Асаф Адеми престојуваше во работна посета на Битола

Министерот за култура Асаф Адеми во текот на вчерашниот ден престојуваше во работна посета на Битола каде што оствари средби со директорите на националните установи од областа на културата во овој град...
1n

Повеќе...

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, qëndroi në vizitë pune në Manastir

 
Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, dje qëndroi në vizitë pune në Manastir, ku ka zhvilluar takime me drejtorët e institucioneve nacionale në fushën e kulturës në këtë qytet...
1n

Повеќе...

Министерот за култура Асаф Адеми се сретна со словенечкиот амбасадор Милан Јазбец

Министерот за култура Асаф Адеми денеска оствари работна средба со амбасадорот на Република Словенија во Република Македонија, д-р Милан Јазбец. На средбата стана збор за соработката во областа на културата меѓу Република Македонија и Република Словенија, како и за активностите што ќе се реализираат во наредниот период ...

Slovenecki_ambasador_2

Повеќе...

Ministri i Kulturës, Ademi u takua me ambasadorin e slloven, Milan Jazbec

Ministri i Kulturës Asaf Ademi, sot realizoi takim pune me ambasadorin e Republikës së Sllovenisë në Republikën e Maqedonisë, dr. Millan Jazbec. Në takim u diskutua për bashkëpunimin në sferën e kulturës mes Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Sllovenisë, si dhe për aktivitete që do të realizohen gjatë periudhës së ardhshme ...

Slovenecki_ambasador_2

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia