Новости

Министерот за култура се обрати на изложбата на доајенот на македонското современо вајарство, Драган Попоски-Дада

Синоќа во Даут-пашиниот амам, пред многубројните љубители на уметноста, беше отворена ретроспективно-монографската изложба на Драган Попоски-Дада, доајен на македонското современо вајарство...

-__

Повеќе...

Ministri i Kulturës mbajti fjalim në ekspozitën e doajenit të skulpturës bashkëkohore maqedonase, Dragan Popovski-Dada

Mbrëmë në Hamamin e Daut-pashës para dashamirëve të shumtë të artit u hap ekspozita retrospektive-monografike e Dragan Popovski-Dada, doajen i skulpturës bashkëkohore maqedonase.

-__

Повеќе...

Со амбасадорски грант на САД реализиран проектот за конзервација на крстилницата во Епископската базилика во Стоби

Во Стоби еден од најзначајните споменици од римската и доцноантичка епоха, денеска е промовирана целосно конзервираната крстилница во Епископската базилика ...

Stobi_10

На промоцијата  на која присуствуваа и претседателот на Владата Зоран Заев и американскиот амбасадор во Македонија Џес Бејли, се обрати министерот за култура Асаф Адеми.

Stobi_8

„По реализацијата на грантот за археолошки истражувања на Римскиот форум во Стоби и грантот за заштита на фреските од старата Епископска базилика, проектот за конзервација на крстилницата во Епископската базилика е трет грант за заштита на културното наследство на овој локалитет  кој се реализираше со средства во висина од 89 илјади долари добиени од Амбасадорскиот фонд за културна заштита на САД“, истакна министерот Адеми.

stobi_12

Тој додаде дека од 2001 година досега, од Амбасадорскиот фонд за културна заштита на САД, кои се нашголем стратешки, политички, економски и културен поддржувач, во Македонија досега се доделени околу 1 милион и 300 илјади долари за реализација на 13  проекти за зачувување, конзервација и реставрација на културното наследство.   

Stobi_4

Me grant të Fondit të Ambasadorëve i SHBA-ve u realizua projekti për konservimin e pagëzimores në Bazilikën Peshkopale në Stobi

Në Stobi, një nga monumentet më të rëndësishme nga epoka romake dhe epoka e antikës së mëvonshme, sot u promovua pagëzimorja e konservuar në Bazilikën Peshkopale ...

Stobi_10

Повеќе...

Министерот за култура се обрати на Меѓународниот семинар по балканологија

Министерот за култура Асаф Адеми денеска учестуваше и ги поздрави присутните на Меѓународниот семинар по балканологија, кој се одржа во организација на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците - Скопје ...

foto3

Повеќе...

Ministri i Kulturës mbajti fjalim në Seminarin ndërkombëtar për ballkanologji

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, sot mori pjesë dhe i përshëndeti të pranishmit në Seminarin ndërkombëtar për ballkanologji, që u zhvillua nën organizimin e Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të shqiptarëve – Shkup ...

foto3

Повеќе...

Отворен 22. Меѓународен фестивал на поезијата „Денови на Наим“

Во присуство на многубројни поети од земјава и од странство, синоќа во  Центарот за култура „Иљо Антевски-Смок“  во  Тетово свечено беше отворено 22. издание на традиционалниот Меѓународен фестивал на поезијата „Денови на Наим“.

minister_nastan_1

Повеќе...

Filloi Festivali i 22-të Ndërkombëtar i Poezisë “Ditët e Naimit”

Në praninë e poetëve të shumtë nga vendi dhe jashtë, mbrëmë në Qendrën e Kulturës “Ilo Antevski-Smok" në Tetovë filloi zyrtarisht edicioni i 22-të i Festivalit Ndërkombëtar të Poezisë "Ditët e Naimit"...

minister_nastan_1

Повеќе...

Министерот за култура Адеми учествуваше на конференција за мултикултура, мултилингвизам и интеркултурализам

Министерот за култура Асаф Адеми денеска се обрати на конференцијата организирана од страна на Универзитетот „Мајка Тереза“ на тема „Мултикултура, мултилингвизам и интеркултурализам низ вековите“...

IMG-1a0b65d6ece34ce819c133587df71380-V

Повеќе...

Ministri i Kulturës Ademi mori pjesë në Konferencën për multikulturë, multilingualizëm dhe interkultularizëm

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, sot mbajti fjalim në konferencën e organizuar nga Universiteti Nënë Tereza” me temë: Multikultura, multilinguizmi dhe interkulturalizimi përgjatë shekujve”...
IMG-1a0b65d6ece34ce819c133587df71380-V

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia