Обраќања

Обраќање на министерот за култура, Роберт Алаѓозовски на свеченото отворање на 27. Меѓународен фестивал Пролетни веселби „Хид Бах Шен Фест“

Обраќање на министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски, за време на свеченото отворање на 27-миот Меѓународен фестивал Пролетни веселби „Хид Бах Шен Фест“ на 5 мај 2018 во с.Чалакли, Валандовско...


hdrlez_zaev_alagjozovski_5_maj_2018_foto_naslovna

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура Алаѓозовски на отворањето на 30. издание на Саемот на книгата во Скопје

Во неговото обраќање на отворањето на 30. јубилејно издание на Саемот на книгата во Скопје, кое се одржува во ВИП Арената „Борис Трајковски“ од 3 до 6 мај 2018, министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски истакна дека Министерството,  како покровител на манифестацијата и годинава недвосмислено застана зад идејата ова издание на Саемот да биде богато, свечено, да се одвива без никакви пречки и да овозможи натамошен развој на читателската култура, давајќи им поддршка на издавачите и на авторите. Тој посочи дека покрај стандардите кои ќе донесат и подобар квалитет на изданијата, во оваа година ќе се посвети особено внимание на зајакнување на меѓународното претставување на нашето издаваштво...

saem_na_kniga_3_maj_2018_naslovna_alagjozovski

Повеќе...

Министерот Алаѓозовски во македонската порака за Светскиот ден на книгата 2018: Книгата е столб на слободата!

Денес, кога го прославуваме Светскиот ден на книгата и авторското право, се поклонуваме пред медиумот кој векови наназад овозможува пренесување на универзалните знаења и искуства на човештвото за идните генерации и пред исклучителното значење што го има книгата за цивилизацискиот напредок и она што сме денес. Книгата е врска меѓу минатото и иднината. Таа е мост меѓу генерациите и културите. Таа е посредник меѓу создавањето и споделувањето на мудроста и знаењето...


svetski_den_na_kniga_2018_foto_5_alagjozovski

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура, презентација на Годишната програма за одбележување на Европската година на културното наследство 2018

Обраќање на министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски по повод презентацијата на Годишната програма на Управата за заштита на културното наследство за одбележување на „Европската година на културното наследство 2018“, одржана на 31 јануари 2018 во ЕУ Инфоцентарот во Скопје...

Alagjozovski_Godina_na_Evropsko_kulturno_nasledstvo_31_jan_2018_foto1

Повеќе...

Обраќање на министерот Алаѓозовски на Конференцијата на министрите за култура во Давос, Швајцарија

На конференцијата, на која министрите за култура ги усогласуваат заклучоците околу Декларацијата Давос 2018, со која се промовира и новиот термин во културата, Баукултур (Baukultur), во неговото обраќање, министерот Алаѓозовски истакна дека овој концепт доаѓа во вистинско време, кога Македонија се соочува со сериозни предизвици во однос на диспропорционалниот раст и развој на нејзината територија поради миграциите и економската криза, со недостаток на грижа и одговорност за средината и нејзините вредности, со намалување на квалитетот на градењето и загуба на регионалните традиции...

davos1

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура на финалната презентација на нацрт - стратегијата за развој во културата 2018-2022

Министерството за култура на Република Македонија во Музејот на современа уметност во Скопје одржа јавна презентација на нацрт - стратегијата за културен развој на Република Македонија за 2018 – 2022 година и на нацрт - акцискиот план за 2018 година, на која присуствуваа околу 100 претставници на културните институции и установи, граѓанските организации од културата, видни уметници и културни работници. На присутните им се обрати министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски...

1_naslovna

Повеќе...

Обраќање на министерот Алаѓозовски на 50-годишнината од Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура

Голема чест е да се присуствува и говори на еден ваков значаен јубилеј,  кога се одбележува половина век од постоењето на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура. Резултатите од таа педесетгодишна посветена работа се значајни за македонскиот народ, за неговиот идентитет и култура, а и за долгогодишната борба за македонската државност...  

50godini-seminar-mkd-jazik_17_dec_2017_naslovna

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура на 73-годишнината на Националната установа Библиотека „Св.Климент Охридски“ - Скопје

Почитувани домаќини од Националната Установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“, почитувани пратеници во Собранието на РМ, почитувани колеги министри и членови на Владата на РМ, драги гости и почитувачи на делото на Св.Климент; Голема чест е да се биде дел од оваа свеченост, со која одбележуваме 73 години од формирањето на една од најстарите и најзначајните наши културни и образовни установи, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“, ден пред значајниот државен празник посветен на големиот сесловенски просветител, свети Климент...

pravopis1

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура, Роберт Алаѓозовски на Конференцијата: „Креативна Европа на ЕУ – поттик за културна соработка“

Обраќање на министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски на Конференцијата: „Креативна Европа на ЕУ – поттик за културна соработка“, 13 ноември 2017 година, ЕУ - Инфоцентар во Скопје...

alagjozovski_kreativna_evropa_konferencija_13_noemvri_2017

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура на 39-тото заседание на Генералната конференција на УНЕСКО

Обраќање на м-р Роберт Алаѓозовски, министер за култура и претседател на Националната комисија за УНЕСКО – шеф на македонската делегација на 39-тото заседание на Генералната конференција на УНЕСКО (2.11.2017 год. – Париз)

alagjozovski_obrakjanje_unesco_2_nov_2017

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia