Обраќања

Обраќање на министерката за култура на 48–то издание на меѓународната поетска манифестација „Рацинови средби”

Поезијата на Кочо Рацин  по своите содржини,  по своите пораки, и по своите изразни особености ги поврза времињата,  истакнувајќи ги стремежите на македонскиот народ за неговата национална и културна самобитност.

Повеќе...

Обраќање на министерката за култура Елизабета Канческа–Милевска на отворањето на 39. Мајски оперски вечери

Се наоѓаме пред уште едно поглавје на фестивалот „Мајски оперски вечери” кој  со години е, без сомнение, културен настан од највисок ранг - своевиден форум и отворена сцена за светската културна и уметничка елита.

Повеќе...

Обраќање на министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска на отварањето на Спомен–куќата на Тоше Проески во Крушево

Денеска повторно се навраќаме на ликот и делото на овој млад човек кој ја задолжи македонската нација со непроценливото музичко наследство што ни го остави како аманет.

Повеќе...

Обраќање на Министерката за култура на прес конференцијата по повод свеченото промовирање за јавноста на Спомен-музејот „Спомен-куќа на Тодор Проески

На 25 април, вториот ден од Велигден, во 13 часот, на Гумење во Крушево свечено ќе биде промовиран  и отворен за јавноста Спомен-музејот „Спомен-куќа на Тодор Проески“.

Повеќе...

Обраќање на министерката за култура на Саемот на книгата по повод промовирањето на првите 10 наслови од проектот „130 тома македонска книжевност“ преведени на англиски јазик

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура Елизабета Канческа-Милевска (отворање на изложба во Даут-пашин амам) по повод промовирањето на проектот 110 години од раѓањето на Лазар Личеновски и 100 години од раѓањето на Љубомир Белогаски

Почитувана Маја Крстевска, директор на Националната галерија на Македонија,

Почитуван Васко Шутаров, претседател на Комисијата за култура при Собранието на РМ,

Почитувани директори на националните установи од областа на ликовната дејност и од образованието,

Почитуван професоре Владимир Георгиевски,

Почитувани љубители на уметноста, Дами и господа,

„Кога сликам во живо ги исклучувам ефектите на сонцето и ја нагласувам изразноста и обликовните можности на бојата“…

Повеќе...

Обраќање на министерот за култура Елизабета Канческа-Милевска(прес конференција во Национална галерија на Македонија) по повод промовирањето на проектот 110 години од раѓањето на Лазар Личеновски и 100 години од раѓањето на Љубомир Белогаски

(прес конференција во Национална галерија на Македонија)

Почитувани претставници на медиумите,
Ми претставува особена чест и задоволство што на денешната прес конференција имам можност да ви соопштам дека оваа година, со големо внимание, Министерството за култура  и сите релевантни институции од областа на ликовната уметност, ќе реализираат активности со кои ќе се одбележат два значајни  јубилеи: 110 години од раѓањето на експресионистот кој го трасираше патот на македонското сликарство, Лазар Личеновски и 100 години од раѓањето на мајсторот на акварелот Љубомир Белогаски.

Повеќе...

Обраќање на Министерот за култура по повод промовирањето на „Грант-инфоцентарот“ во Националната и Универзитетска Библиотека „св. Климент Охридски”

„Грант-инфоцентарот“, ќе нуди полезни и бесплатни информации за сите значајни сегменти од образованието, совети за користење на стипендиите, грантови за студирање, студиски престои и истражувања од сите области кои се застапени на универзитетите во Европа и во светот.

Повеќе...

Обраќање на Министерот за култура по повод промовирањето на романот „Сестрата на Зигмунд Фројд“ од македонскиот писател од младата генерација Гоце Смилевски

Оваа награда во фокусот ќе ја стави силата на литературните таленти од Европа, ќе овозможи делата на новите автори да се најдат во рацете на сите читатели во Европа.

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia