Соопштенија

Јавна расправа „Учествуваме, застапуваме, менуваме“ во Велес

Во организација на Асоцијацијата на независната културна сцена „Јадро“, денеска  (12 декември),  со почеток во 18 часот , во Ликовниот  салон во Велес ќе  се одржи  јавна расправа која е последната активност во рамки на проектот „Учествуваме, застапуваме, менуваме – демократизација и децентрализација на јавните простори и јавните добра преку нов модeл на институција на јавно-цивилно партнерство“  ...

jadro_logo

Повеќе...

Debat publik “Marrin pjesë, përfaqësojmë, ndryshojmë” në Veles

Në organizim të Asociacionit të Skenës së Pavarur Kulturore “Jadro”, sot (12 dhjetor), duke filluar prej orës 18, në Sallonin artistik në Veles do të mbahet debati publik që është aktiviteti i fundit në kuadër të projektit “Marrin pjesë, përfaqësojmë, ndryshojmë – demokratizimi dhe decentralizimi i hapësirave publike dhe të mirave publike përmes modelit të ri institucionit partneriteti publiko-privat” ...

jadro_logo

Повеќе...

Претставата „Убавицата и ѕверот“ по 350-ти пат на сцената на Театарот за деца и младинци

На сцената на Театарот за деца и младинци денеска во 19 часот, по 350-ти пат ќе се одигра претставата „Убавицата и ѕверот“. Премиерата била на 6 февруари 1998 година на истата сцена и ова е единствена претстава во Македонија во последните 73 години која доживеала најмногу изведби. До оваа бројка се и „Чобраџи Теодорс“ „Болва во уво“, „Соминително лице“, но ниту една нема 350 изведби. Досега над 40 илјади гледачи ја погледнале претставата ...

Ubavicata_i_zverot

Повеќе...

Shfaqja “Bukuroshja dhe Bisha” për herë të 350-të me radhë në skenën e Teatrit të Fëmijëve dhe të Rinjve

Në skenën e Teatrit Të Fëmijëve dhe të Rinjve sot në ora  19, për të 350-të herë me radhë do të luhet shfaqja “Bukuroshja dhe Bisha”. Premiera e kësaj shfaqje ka qenë më 6 shkurt të vitit 1998 me skenën e njëjtë dhe kjo është shfaqja e vetme në Maqedoni në 73 vitet e fundit që ka pasur shumë paraqitje. Deri në këtë numër janë edhe “Çorbaxhiu Teodors”, Pleshti në vesh”, “Personi i dyshimtë”, por asnjëra nga këto shfaqje nuk ka 350 paraqitje. Deri më tani 40 mijë shikues e kanë ndjekur shfaqjen ...

Ubavicata_i_zverot

Повеќе...

Виртуозот на виолина Вадим Репин оваа среда солист со Македонската филхармонија

Македонската филхармонија в среда (12 декември) во 20 часот ќе одржи симфониски концерт под наслов „Магична виолина“, на кој како солист ќе се претстави еден од најголемите виолинисти на денешницава, Вадим Репин од Русија ...

Filharmonija_Vladimir_Repin

Повеќе...

Virtuozi i violinës Vadim Repin, sot paraqitet si solist me Filarmoninë e Maqedonisë

Filarmonia e Maqedonisë të mërkurën (12 dhjetor) në orën 20 do të mbajë koncert të simfonisë me titull „Violina magjike“, në të cilin si solist do të prezantohet një nga violinistët më të mëdhenj të kohës së sotme, Vadim Repin, nga Rusia ...

Filharmonija_Vladimir_Repin

Повеќе...

Четврта конференција „Неолитот во Македонија“

Во Археолошкиот музеј на Македонија денеска ќе се одржи четвртата конференција „Неолитот во Македонија“ ...

Konferencija_Arheoloski

Повеќе...

Konferenca e katërt „Neoliti në Maqedoni “

Në Muzeun Arkeologjik të Maqedonisë sot do të mbahet konferenca e katërt „Neoliti në Maqedoni“ ...

Konferencija_Arheoloski

Повеќе...

Промоција на монографијата на Таки Павловски во Музејот на Град Скопје

Во Музејот на Град Скопје денеска во 12:30 часот ќе биде промовирана монографијата на Таки Павловски во 10 тома, со која уметникот одбележува значаен јубилеј - 50 години творештво ...

Muzej_na_grad_Skopje

Повеќе...

Promovim i monografisë së Taki Pavllovskit në Muzeun e Qytetit të Shkupit

Në Muzeun e Qytetit të Shkupit, sot në orën 12:30 do të promovohet monografia e Taki Pavllovskit në 10 vëllime, me të cilën artisti shënon jubileun e rëndësishëm – 50 vite krijimtari ...

Muzej_na_grad_Skopje

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија