Соопштенија

Матера и Пловдив носители на титулата „Европска престолнина на културата“ за 2019 година

Италијанскиот град Матера и бугарскиот Пловдив ќе ја делат титулата „Европска престолнина на културата“ во 2019 година што ќе ја преземат од Леуварден во Холандија и Валета – главниот град на Малта, кои во минатата година ја славеа културата на Европа ...

images

Повеќе...

Matera dhe Plovdivi, bartës të titullit “Kryeqendra evropiane e kulturës” për vitin 2019

Qyteti italian Matera dhe qyteti bullgar Plovdiv do ta ndajnë titullin “Kryeqendra evropiane e kulturës” në vitin 2019 që do ta marrin nga Leuvardeni në Holandë dhe Valeta – kryeqyteti i Maltës, që vitin e kaluar e kremtuan kulturën e Evropës ...

images

Повеќе...

По 10 години повторно кино проекција во Пехчево

Со македонскиот кандидат за Оскар, „Исцелител”, на режисерот Ѓорче Ставрески, по пауза од 10 години во Пехчево повторно ќе се прикажува филм ...

Kusi_1

Повеќе...

Pas 10 viteve përsëri projeksion kinemaje në Pehçevë

Me kandidatin e Maqedonisë për Oskar „Shëruesi”, të regjisorit Gjorçe Stavreski, pas një pauze prej 10 viteve në Pehçevë, përsëri jepet film ...

Kusi_1

Повеќе...

Претстави и концерти од средината на јануари

Театрите во Скопје од средината на месецов ќе ги прикажат првите претстави во 2019 година. Македонската опера и балет традиционалниот концерт за празникот Василица ќе го изведе на 12-ти и на 13 јануари. Годинава тој е насловен „Диско треска“ и ќе содржи диско хитови од 1970-тите години во целосно нови симфониски аранжмани ...

Kusi_2

Повеќе...

Shfaqje dhe koncerte nga gjysma e dytë e janarit

Teatrot e Shkupit nga gjysma e këtij muaji do t’i prezantojnë shfaqjet e para në vitin 2019. Opera dhe Baleti i Maqedonisë koncertin tradicional për festën e Shën Vasilit do ta mbajë më 12 dhe 13 janar. Këtë vit ky është titulluar “Disco fever” dhe do të përmbajë hite diskotekash nga vitet 1970-ta me aranzhmane simfonike tërësisht të reja ...

Kusi_2

Повеќе...

„Помеѓу празното и празнината“ изложба нa Марина Цветановска-Мартиновска во Куманово

„Помеѓу празното и празнината" е насловена самостојната изложба на академскиот уметник Марина Цветановска-Мартиновска која денеска ќе биде отворена во  изложбениот салон на Уметничката Галерија во Кумнаово ...

izlozba_2

Повеќе...

“Midis të zbrazëtës dhe zbrazëtirës” – ekspozitë e artistes Marina Cvetanovska-Martinovska në Kumanovë

“Midis të zbrazëtës dhe zbrazëtirës” titullohet ekspozita e pavarur e artistes akademike Marina Cvetanovska – Martinovska që do të hapet sot në sallonin ekspozues të Galerisë së Arteve në Kumanovë ...

izlozba_2

Повеќе...

„Каде е пиштолот?“- нова премиера на Охридски театар

На сцената на Народниот театар во Охрид вечерва (28 декември), со почеток во 20:00 часот премиерно ќе биде изведена претставата „Каде е пиштолот?“  од унгарскиот автор Габор Ѓоргеј, а во режија на Дејана Николовска ...

Ohrid

Повеќе...

“Ku është pistoleta?” – premierë e re në Teatrin e Ohrit

Në skenën e Teatrit Popullor të Ohrit sonte (28 dhjetor) në orën 20:00 do të jepet shfaqja-premierë “Ku është pistoleta?”e autorit hungarez Gabor Gjorgej, me regji të Dejana Nikollovskës ...

Ohrid

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија