Соопштенија

„Точно на полноќ“ – новогодишен концерт на Македонската филхармонија со славното Дуо Гурфинел

„Точно на полноќ" е насловот на гала-новогодишниот концерт на Македонската филхармонија кој ќе се одржи вечер (24 декември) со почеток во 20 часот...

Polnoken_koncert

Повеќе...

“Pikërisht në mesnatë“ – koncert për Vitin e Ri nga Filarmonia e Maqedonisë, me të famshmin Duo Gurfinel

“Pikërisht në mesnatë” titullohet koncerti gala i Vitit të Ri i Filarmonisë së Maqedonisë që do të mbahet sonte (24 dhjetor) me fillim në ora 20...

Polnoken_koncert

Повеќе...

„Спомени од Првата светска војна“ изложба во Музејот на македонската борба

Во  Музејот на македонската борба денеска (24 декември) во 12 часот ќе биде отворена изложбата „Спомени од Првата светска војна“ која е придонес во одбележувањето на 100 години од крајот на еден од најкрвавите и најдраматични настани од светската историја...

Pokana_internet

Повеќе...

“Kujtime nga Lufta e Parë Botërore”, ekspozitë në Muzeun e Luftës Maqedonase

Në Muzeun e Luftës Maqedonase sot (24 dhjetor) në ora 12 do të hapet ekspozita „Kujtime nga Lufta e Parë Botërore“ që është kontribut në shënimin e 100 vjetorit të fundit të një ngjarje më dramatike dhe më të përgjakshme nga historia botërore...

Pokana_internet

Повеќе...

Изложба „Човек и простор“ од Родољуб Анастасов

Во галеријата „Јустина и Родољуб Анастасов” во Музејот на Град Скопје вечер од 19 часот ќе биде отворена самостојната изложба на Родољуб Анастасов „Човек и простор”, која ќе прикаже 30-ина дела на еден од најпознатите и најобемни циклуси од творештвото на Анастасов ...

kusi

Повеќе...

Ekspozita “Njeriu dhe hapësira” nga Rodolub Anastasov

Në Galerinë e „Justina dhe Rodolub Atanasov” në Muzeun e Qytetit të Shkupit, sonte nga ora 19 do të hapet ekspozita e pavarur  e Rodolub Anastasovit “Njeriu dhe hapësira”, e cila do të shfaqë rreth 30 vepra të njërit prej cikleve më të njohura dhe më voluminoze nga krijimtaria e Anastasovit ...

kusi

Повеќе...

Изложба на керамички предмети од неолитот

Во Музејот на Град Скопје вечер од 20 часот ќе биде отворена изложбата „Скопје пред 8 милениуми_2: првите керамичари од Церје – Говрлево“, на која низ повеќе илустративни паноа и археолошки предмети ќе биде обработена темата за раните керамички садови во Македонија преку керамичкиот материјал од Церје – Говрлево ...

SKOPJE-PRED-8-MILENIUMI_2-1-960x457

Повеќе...

Ekspozitë e objekteve prej qeramike nga neoliti

Në Muzeun e Qytetit të Shkupit sonte në ora 20 do të hapet ekspozita „Shkupi para 8 mileniumeve_2: punuesit e parë të qeramikës  nga Cerje – Govërlevë“, në të cilën nëpërmjet më shumë panoveilustrative dhe objekteve arkeologjike  do të përpunohet tema për enët e ndryshme të qeramikës në Maqedoni, nëpërmjet materialit qeramik nga Cerje - Govërlevë ...

SKOPJE-PRED-8-MILENIUMI_2-1-960x457

Повеќе...

Концерт за четирирачно пијано на дуeтот Марија Ѓошевска и Елена Атанасовска-Ивановска

Концерт за четирирачно пијано ќе изведат пијанистките Марија Ѓошевска и Елена Атанасовска-Ивановска вечер од 20 часот во Македонската филхармонија. На програмата се свитата „Оревокршачка“ од Чајковски/Лангер, „Карневал на животните“ од Сен-Санс/Гарбан и Македонска парафраза бр. 2 од македонската композиторка Бете Илин ...

koncert_na_Makedonska___filharmonija

Повеќе...

Koncert për piano e duetit Marija Gjoshevska dhe Elena Atanasovska – Ivanovska

Koncert për piano do të mbajnë pianistet Marija Gjeshevska dhe Elena Atanasovska – Ivanovska sonte në ora 20 në Filarmoninë e Maqedonisë. Në program janë suitat „Arrëthyesja“ nga Çajkovskiод /Langer„Karnavali i kafshëve“ nga Sen Sans /Garban dhe Parafraza maqedonase nr. 2 nga kompozitorja maqedonase Bete Ilin ... 

koncert_na_Makedonska___filharmonija

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија